utorok 3. januára 2012

6 MÝTOV O TANDEMOVOM ZOSKOKU

Dá sa počas tandemového zoskoku zažiť orgazmus? :)


Aj keď je tandem bezpečná a pomerne dostupná aktivita a zážitok naozaj takmer pre každého, medzi ľuďmi koluje veľa mýtov o tandemovom zoskoku, či o parašutizme ako takom. 
Ľudia majú všeobecne dosť nepresné, či zastarané informácie o parašutizme (skydivingu). Tandemoví pasažieri sa pred zoskokom často stresujú rôznymi spoločensky zažitými, ale aj vysoko individuálnymi predstavami. Prípadne majú okolo seba kŕdeľ dobrosrdečných kamarátov, či rodinných príslušníkov, ktorí nevynechajú jedinú príležitosť na nevinnú poznámku o pamperskách a včerajšom obede.

Preto  vám v tomto článku priblížime 6 často spomínaných mýtov, ktorými je opradený tandemový zoskok a skydiving :) 

MÝTY O TANDEMOVOM ZOSKOKU
Mýtus #1 - Počas voľného pádu sa nedá dýchať.
NIE JE TO PRAVDA - Počas voľného pádu z výšky +4000m je možné bez problémov dýchať nosom, aj ústami. Občas sa stane, že nezvyknutý tandemový pasažier je prekvapený náhlym zvýšením rýchlosti po výskoku z lietadla a má pocit, že kvôli návalu vzduchu sa mu ťažko dýcha. Tento pocit je však len subjektívny a po pár sekundách prirodzene odoznieva. Najlepšou obranou proti tejto situácií je čo najviac si užívať zoskok :) 

Mýtus #2 - Počas voľného pádu budem mať pocit beztiažového stavu.
Tandemový zoskok z +4200 m - výskok
ÁNO, JE TO PRAVDA - Po dosiahnutí terminálnej rýchlosti (terminal velocity) si človek nepripadá, že padá a má naozaj pocit beztiažového stavu, akéhosi vznášania sa v protivetre. Tento fakt sa dá vysvetliť pomocou II. Newtonovho pohybového zákona, ktorý je možné aplikovať na pohyb tandemovej dvojice. Po výskoku z lietadla tandem zrýchľuje konštantným gravitačným zrýchlením. Čím dlhšie tandem padá, tým viac naberá rýchlosť. Zvyšujúcou sa rýchlosťou však narastá odpor vzduchu. Po určitom čase (niekoľko sekúnd) sa pôsobenie odporu vzduchu vyrovná gravitačnej sile a na tandem tak v danom momente pôsobí celková silá rovnajúca sa 0 Newtonov. To vytvára pocit beztiažového stavu. V momente, kedy sa odpor vzduchu vyrovná gravitačnej sile, tandem dosahuje terminálnu rýchlosť. Túto rýchlosť potom určuje celková hmotnosť tandemovej dvojice a odporové plochy (poloha tandemu). To znamená, že terminálna rýchlosť, ktorou poletíte počas voľného pádu v tandeme závisí od hmotnosti tandem pilota, hmotnosti tandemového pasažiera a polohy (čím lepšiu "banánovú" polohu - uvoľnenie a prehnutie sa - pasažier urobí, tým lepšiu aerodynamiku bude mať tandemová dvojica a zvýši sa komfort zoskoku ako pre tandem pilota tak pre pasaziera).

Mýtus #3 - Počas voľného pádu mi môže byť nevoľno.
Tandemovy zoskok - bananova poloha
pasaziera
NIE JE TO PRAVDA - Voľný pád je pre ľudské telo hraničnou situáciou. Po výskoku z lietadla sa preto človek dostane do tzv. adrenalínového šoku - do krvi sa vyplaví veľké množstvo eufóriu spôsobujúcich endorfínov a adrenalínu. Adrenalínový šok v tele dočasne potláča do úzadia všetky procesy, ktoré bezprostredne nesúvisia s "prežitím" - ako napríklad metabolizmus. Veľa ľudí si myslí, že počas voľného pádu budú mať pocit ako na horskej dráhe, nie je to však pravda. Po dosiahnutí terminálnej rýchlosti voľného pádu človek má pocit blížiaci sa beztiažovému stavu a nepociťuje tlak na žalúdok, ktorý je dôsledkom zásadných zmien rýchlosti. Veľmi výnimočne sa stane, že tandemový pasažier môže byť náchylný na kinetózu počas letu v lietadle, alebo na otvorenom padáku - vtedy vždy treba, aby pasažier komunikoval s tandem pilotom. Tandem pilot podľa potreby a na požiadanie môže do istej miery upraviť aj dynamiku letu na otvorenom padáku.

Mýtus #4 - Počas voľného pádu je možné sa rozprávať s tandem pilotom, alebo kameramanom.
NIE JE TO PRAVDA - Ak ste videli filmy ako Point Break s Keanu Reevesom a Patrickom Swayzem a očakávate, že si za voľného pádu s niekým pokecáte, na túto predstavu radšej zabudnite. :) Počas voľného pádu okolo vás "hučí" vzduch (niečo podobné ako keď sa vo veľmi vysokej rýchlosti vykloníte z auta - P.S. ak ten pocit nepoznáte, nemusíte to ísť rovno skúšať (: ). Aj keby ste sa pokúšali tandem pilotovi za voľného pádu niečo povedať, nebude vás s najväčšou pravdepodobnosťou počuť. Tým, že kvôli ukotveniu pasažierskeho postroja na postroj tandem pilota je pasažier vždy pred tandem pilotom, však môže pasažier za voľného pádu počuť tandem pilota. Po otvorení padáku sa naopak ponoríte do úplného ticha. A pozor - keď kričíte dostatočne silno, od určitej výšky je vás počuť aj na zemi :)

Mýtus #5 - Kameraman dokáže natočiť za voľného pádu viac tandemových dvojíc naraz.
NIE JE TO PRAVDA - Často dostávame otázku, či je možné zaplatiť si jedného kameramana, ktorý natočí viac tandemových dvojíc za voľného pádu, ak budú vyskakovať z viacmiestneho lietadla v tom istom výsadku. No... je to síce zaujímavá predstava, ale v nasledujúcich riadkoch vám objasníme, prečo sa to nedá a prečo je táto predstava úplne mylná.
Každá sekunda, ktorú lietadlo preletí vo vysadzovacej rýchlosti predstavuje niekoľko desiatok metrov vzdialenosti. Aj športoví parašutisti, či skupiny parašutistov, si dávajú pri vyskakovaní z lietadla medzi sebou niekoľko sekundové bezpečnostné rozostupy. To isté platí aj pre tandemy. Navyše, tandem pilot niekoľko sekúnd po výskoku vyhadzuje brzdiaci padáčik pre zníženie terminálnej rýchlosti - keby sa do padáčiku zamotala druhá tandemová dvojica, pre obe by to mohlo mať fatálne následky. Tandemy sa z bezpečnostných dôvodov k sebe za voľného pádu nepribližujú. Z tohto všetkého vyplýva, že už samotná rýchlosť pri výskoku a voľnom páde a bezpečnostný aspekt vylučujú, aby bolo technicky možné dostať do záberu viac ako jeden tandem. Navyše, už len správne zachytenie jedného tandemu na video nie je jednoduché - kameraman musí odskočiť v presnej synchronizácii s tandemom. Ak vyskočí skôr, príliš sa od tandemu vzdiali, ak neskôr, riskuje, že sa s tandemom zrazí. Kvôli všetkým týmto dôvodom si treba objednať vlastného kameramana pre každého pasažiera, ktorý má záujem o záznam z voľného pádu.

Mýtus #6 - Počas tandemového zoskoku je možné zažiť pocit približujúci sa orgazmu. 
Tandemový zoskok z +4200 m - voľný pád
ÁNO, JE TO PRAVDA - Tandemový zoskok skutočne dokáže u ľudí vyvolať extrémnu emočnú reakciu, ktorú v niektorých prípadoch ľudia prirovnávajú k orgazmu. Táto príjemná vlastnosť tandemového zoskoku je spôsobená vyplavením veľkého množstva hormónov do krvi. Počas extrémnych, či nebezpečných situácií sa v organizme človeka totiž produkuje adrenalín (tzv. akčný hormón, vylučovaný z nadobličiek), ktorý je spojený s útočnou, prípadne obrannou reakciou a pripravuje na ňu organizmus mobilizovaním rezerv. V kombinácii s hormónom noradrenalín a kortikoidmi (spojené so zvládaním trvalej záťaže, so stresom) zvyšuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi a pripravuje organizmus k akcii. Navyše prichádza k masívnemu vylučovaniu endorfínov, ktoré dokážu krátkodobo blokovať vnímanie bolesti a majú podobné účinky ako opiáty. Endorfíny bývajú nazývané aj "hormóny šťastia" alebo "hormóny lásky" - vylučujú sa totiž do organizmu aj v stave zamilovanosti...

Tak čo, už ste si OBJEDNALI TANDEMOVÝ ZOSKOK? :))) 


Text: Shockjump (c) 2012

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára